EEG

EEG

Elektroencefalografija (EEG) je grafički prikaz električne aktivnosti mozga, koja se registruje preko elektroda postavljenih na površinu glave. EEG snima promene električne aktivnosti mozga koje su posledica elektro-hemijskih i energetskih funkcija nervnih ćelija. Snimanje je neinvazivno (bezbolno) i ne koristi se nikakvo zračenje.

Kod pripreme snimanja EEG je potrebno da kosa bude čista, bez laka i gela za kosu. Pre snimanja je potrebno uzeti lagan obrok, jer gladovanje odnosno niži nivo šećera u krvi može uticati na električnu aktivnost mozga.

Ceo postupak snimanja u budnom stanju traje 20-40 minuta, a ako se pregled vrši dok pacijent spava, onda traje 90 minuta.

EEG registruje najviše patoloških promena koje mogu da budu od velikog dijagnostičkog značaja, kako za dijagnozu epilepsije, tako i drugih bolesti mozga.

Osnovne indikacije za EEG ispitivanje su:
- epilepsija,
- ekpanzivni interkranijalni procesi,
- poremećaji spavanja.
Ostale indikacije:
- encefalitis,
- vaskularna oštećenja mozga,
- intoksikacije,
- kraniocelebralne povrede,
- degenerativna obolenja mozga.

Konsultacije, saveti, preporuke
Za sve konsultacije, savete i preporuke na usluzi su vam naši radiolozi i ostali medicinsko osoblje.Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi Vam ponudio bolje iskustvo u pretraživanju.
Saznajte više o tome kako koristimo kolačiće i kako možete da promenite podešavanja.