Mamografija

Mamografija

O mamografiji

Mamografija omogućava precizno otkrivanje promena na tkivu dojke i to čak do dve godine pre pojave simptoma ili opipljive kvržice. Mamografsko snimanje po pravilu je bezbolan pregled koji može biti nelagodan s obzirom na to da podrazumeva određeni pritisak dojke kompresionom pločom kako bi se dobio kvalitetan i pouzdan rendgen snimak uz minimalno rendgensko zračenje dojke.
Mamografsko snimanje je najbolje obaviti od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa.

Pitanja i odgovori

1. Kako se pripremiti za mamografski pregled?
Ovaj pregled ne zahteva posebnu pripremu. Međutim, zamolićemo vas da na dan pregleda ne koristite losione, kreme niti dezodoranse, jer većina tih proizvoda sadrži supstance koje se mogu prikazati na radiološkim slikama te otežati precizno očitavanje nalaza.

2. Koliko dugo traje pregled mamografom?
Pregled obično traje 15-20 minuta. Osoblje Bolnice Affidea zamoliće vas da mirno stojite za vreme pregleda.

3. Da li je mamografija bezbedna?
Iako se doza zračenja rendgen aparata drži na apsolutnom minimumu, ovaj pregled ipak podrazumeva određenu količinu zračenja. Kako bi se omogućilo minimalno rendgensko zračenje i pri tome dobio kvalitetan i pouzdan snimak, koristi se kompresiona ploča. Usled korišćenja kompresione ploče pregled može podrazumevati određeni pritisak i nelagodu, ali zbog toga nije manje bezbedan.

4. Šta ću imati na sebi?
Možda ćemo morati da Vas zamolimo da uklonite nakit i obučete ogrtač koji ćemo Vam ponuditi. To zavisi od vrste pregleda koja će se sprovesti.Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi Vam ponudio bolje iskustvo u pretraživanju.
Saznajte više o tome kako koristimo kolačiće i kako možete da promenite podešavanja.